Nadmiar jedzenia po świętach? Sprawdź, gdzie możesz je oddać
Po świętach często zostaje mnóstwo jedzenia, którego domownicy nie są w stanie samodzielnie zjeść. Zamiast jednak wyrzucać je do kosza, warto zastanowić się, jak można je wykorzystać w pożyteczny sposób. Nadmiar jedzenia to w końcu nie tylko problem gospodarczy, ale także ekologiczny. Dowiedz się więcej, gdzie możesz oddać jedzenie po świętach, jak je przygotować do oddania oraz dlaczego warto walczyć z marnotrawieniem żywności.
Marnowanie żywności w Polsce – zatrważające statystyki
W Polsce każdego roku marnuje się około 5 milionów ton żywności. Z tego około 60% to żywność wyrzucana przez gospodarstwa domowe. Warto zauważyć, że w skali całego łańcucha dostaw (od produkcji po konsumpcję) marnotrawstwo dotyczy zarówno żywności spożywanej przez konsumentów, jak i produktów traconych na różnych etapach wytwarzania czy sprzedaży. Według raportów marnowanie żywności w Polsce wynosi średnio nawet 75 kg na osobę rocznie. To poważny problem, któremu w miarę możliwości warto zapobiegać.
Jakie są przyczyny marnotrawienia żywności? To m.in. kupowanie pod wpływem impulsu lub zbyt duże zakupy, nieodpowiednie planowanie posiłków oraz niewłaściwe przechowywanie produktów spożywczych. Znaczenie ma także brak świadomości o skali problemu oraz kulturowe przywiązanie do suto zastawionego stołu zwłaszcza w okresie świątecznym.
Gdzie można oddać jedzenie po świętach?
W punktach pomocy jedzenie jest potrzebne przez cały rok, ale pomoc warto zacząć od niedużych kroczków, choćby właśnie przekazania nadmiarowej żywności po Bożym Narodzeniu. Punkty, do których można przekazywać jedzenie to m.in.:
- Caritas – Caritas Polska wystawia także faktury darowizny, co sprawia, że darczyńcy będą mogli odliczyć sobie darowiznę od podatku. Przyniesienie żywności przed południem sprawi, że jedzenie może trafić do potrzebujących nawet tego samego dnia,
- PCK – w gorącym okresie świątecznym w akcje pomocowe włącza się również Polski Czerwony Krzyż. Oprócz jedzenia przekazuje potrzebującym również odzież,
- schroniska dla bezdomnych – niemal wszystkie schroniska przyjmują paczki z jedzeniem poświątecznym. Warto zadbać jednak o jakość żywności i jej odpowiednie zapakowanie,
- jadłodzielnia, lodówki społeczne – lodówki społeczne to ciekawe rozwiązanie, które do Polski dotarło z zachodu i cieszy się coraz większym powodzeniem również w kraju nad Wisłą. Jadłodzielnie i lodówki społeczne dostępne są w wielu polskich miastach. Wystarczy włożyć do niej odpowiednio opisane jedzenie i w ten sposób podzielić się żywnością z każdym, kto ma na nią ochotę.
Jak przygotować żywność do oddania?
Zanim zdecydujesz się oddać żywność, pamiętaj o kilku istotnych zasadach:
- sprawdź termin ważności – oddawana żywność musi być świeża i zdatna do spożycia – nie oddawaj produktów przeterminowanych,
- odpowiednio przechowuj jedzenie – żywność powinna być przechowywana w odpowiednich warunkach (np. w lodówce, zamrażarce) aż do momentu przekazania do jadłodzielni, aby uniknąć jej zepsucia. Pamiętaj też, by zapakować jedzenie w szczelne opakowania,
- higienicznie przygotowuj potrawy – żywność musi być przygotowana w sposób higieniczny, tzn. umyta, ugotowana, zapakowana w jednorazowe opakowania (np. pojemniki plastikowe, torby). Należy unikać oddawania żywności surowej lub niewłaściwie przygotowanej, szczególnie produktów wymagających obróbki cieplnej (np. surowe mięso),
- umieść etykiety i instrukcje – jeśli to możliwe, dołącz informacje o składzie żywności, dacie przydatności do spożycia lub sposobie jej przechowywania, aby ułatwić odbiorcom podejmowanie świadomej decyzji.