Nadmiar jedzenia po świętach? Sprawdź, gdzie możesz je oddać

Po świętach często zostaje mnóstwo jedzenia, którego domownicy nie są w stanie samodzielnie zjeść. Zamiast jednak wyrzucać je do kosza, warto zastanowić się, jak można je wykorzystać w pożyteczny sposób. Nadmiar jedzenia to w końcu nie tylko problem gospodarczy, ale także ekologiczny. Dowiedz się więcej, gdzie możesz oddać jedzenie po świętach, jak je przygotować do oddania oraz dlaczego warto walczyć z marnotrawieniem żywności.

Nadmiar jedzenia po świętach Sprawdź, gdzie możesz je oddać

Marnowanie żywności w Polsce – zatrważające statystyki

W Polsce każdego roku marnuje się około 5 milionów ton żywności. Z tego około 60% to żywność wyrzucana przez gospodarstwa domowe. Warto zauważyć, że w skali całego łańcucha dostaw (od produkcji po konsumpcję) marnotrawstwo dotyczy zarówno żywności spożywanej przez konsumentów, jak i produktów traconych na różnych etapach wytwarzania czy sprzedaży. Według raportów marnowanie żywności w Polsce wynosi średnio nawet 75 kg na osobę rocznie. To poważny problem, któremu w miarę możliwości warto zapobiegać.

Jakie są przyczyny marnotrawienia żywności? To m.in. kupowanie pod wpływem impulsu lub zbyt duże zakupy, nieodpowiednie planowanie posiłków oraz niewłaściwe przechowywanie produktów spożywczych. Znaczenie ma także brak świadomości o skali problemu oraz kulturowe przywiązanie do suto zastawionego stołu zwłaszcza w okresie świątecznym.

Gdzie można oddać jedzenie po świętach?

W punktach pomocy jedzenie jest potrzebne przez cały rok, ale pomoc warto zacząć od niedużych kroczków, choćby właśnie przekazania nadmiarowej żywności po Bożym Narodzeniu. Punkty, do których można przekazywać jedzenie to m.in.:

Jak przygotować żywność do oddania?

Zanim zdecydujesz się oddać żywność, pamiętaj o kilku istotnych zasadach: